“Denizel Biyoçeşitliliğin Korunması ve Küçük Ölçekli Balıkçılığın Kalkındırılması” amaçlı Aslan Balığı Yakalama Etkinliği ile ilgili afişimiz
- “Aslan Balığı Yakalama Etkinliği” afişini indirmek için tıklayınız.
Tehlikeli Deniz Canlılarını Tanıyalım ve Korunalım
- “Tehlikeli Deniz Canlıları” kampanyasının afişini indirmek için tıklayınız.
Mangalda Aslan
Türkiye Denizlerine Kızıldeniz’den gelen aslan balığı, yüzgeç ışınlarının zehirli olmasından dolayı tüketilmemektedir. Bu durum denizlerimizde aşırı çoğalmasına ve denizel ekosistemimize büyük zararlar vermesine yol açmaktadır. Aslan balığının aslında yenebilen lezzetli bir balık olduğu konusunda balıkçıları ve halkı bilinçlendirmek, avcılığını teşvik ederek bu türü ekonomiye kazandırmak ve denizel ekosisteme olan zararlı baskısını azaltmak için Doğa ve Bilim Derneği olarak “MANGALDA ASLAN” kampanyasını başlattık.
- “Mangalda Aslan” kampanyasının afişini indirmek için tıklayınız.
Lagos ve Orfozu Yaşatalım
Akdeniz’in endemik türlerinden olan Lagos (Epinephelus aeneus) ve Orfoz (Epinephelus marginatus) aşırı avcılık sonucunda denizlerimizde yok olma noktasına gelmiştir. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde durumu tehlikede (endangered) olarak belirtilen bu türlerin denizlerimizde devamlılığının sağlanması için Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 13.08.2016 tarihli 29800 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Su Ürünleri Avcılığı Tebliği ile 1 Eylül 2016’dan 31 Ağustos 2020’ye avlanması ve satılması yasaklanmıştır. Bizde orfoz ve lagos balıklarının ülkemiz ve Akdeniz için ne kadar önemli balıklar olduğu konusunda balıkçılarımızı ve halkımızı bilinçlendirmek için Doğa ve Bilim Derneği olarak “Sen de Bir Şeyler Yap” mottosuyla “Lagos ve Orfozu Yaşatalım “adlı kampanyamızı başlattık.
- “Lagos ve Orfozu Yaşatalım” kampanyasının afişini indirmek için tıklayınız.
ULUSLARARASI BALON BALIĞI SEMPOZYUMU
13-14 Ekim 2017 tarihlerinde Bodrum’da Uluslararası bir etkinlik olarak düzenlenen “Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu” Dünyanın birçok yerinden konu ile ilgili önde gelen bilim adamlarını bir araya getiren Sempozyumda, “balon balıkları türlerinin istilası, ekosistem üzerine etkileri, halk sağlığına etkileri, izlenmesi, balıkçılığa etkileri, türlerin yaşam özellikleri ve riskler” üzerine değerlendirmeler yapıldı. Konunun uzmanı bilim insanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri, vakıf ve dernek temsilcileri ve balıkçıların katılımları ile gerçekleştirilen Sempozyum, dünyada büyük problemlere neden olan balon balıklarının gelecekte oluşturabileceği daha büyük sorunların önlenmesi için gerekli stratejilerin geliştirilmesi, bilgilerin paylaşılması ve farkındalığın oluşturulması amacıyla düzenlendi.
ULUSLARARASI KAYA BALIKLARI ÇALIŞTAYI
Türkiye’de ilk ve Avrupa’da ikincisinin gerçekleştirildiği “Uluslararası Lagos-Orfoz Çalıştayı” Bodrum Muğla’da yapıldı. Çalıştaya, İngiltere, Malta, Fransa, Yunanistan, Almanya, Mısır, İspanya’dan olmak üzere 7 ülkenin bilim adamları ile Türkiye’den 22 Üniversiteden bilim adamlarının yanısıra T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı, Su Ürünleri Kooparatifleri Bölge Birlik Başkanları, Balıkçılar, Doğal Hayatı Koruma Derneği Temsilcileri (WWF), Büyük Şehir Belediye Temsilcileri ve konu ile ilgili dernek temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirildi.
Ülkemizde ve dünyada ekonomik değeri yüksek olan ve nesli tehdit altında olduğu uluslararası kuruluşlara da bildirilen lagos ve orfozun gelecekteki sürdürülebilirliği için gerekli stratejilerin geliştirilmesi, bilgilerin paylaşılması ve farkındalığın oluşturulması amacıyla düzenlendi.