RestorSEAGRASS: Deniz Çayırları’nın Korunması, Rehabilitasyonu ve Resterasyonu (DBD-2023-P01)

Proje Ekibi

Proje Lideri

Cemal TURAN

Araştırmacılar

Özgür DARA

Servet Ahmet DOĞDU

Sebile NUR

RestorSEAGRASS

Deniz çayırı (Posidonia oceanica) Akdeniz’in endemik bir türüdür ve önemli bir ekolojik ve ekonomik role sahiptir. Deniz çayırlarının Ege ve Batı Akdeniz’deki dağılımı Doğu Akdeniz’de Mersin ili (Tugutlular) sınırları içinde son bulmakta ve daha doğuda bulunmamaktadır. Deniz çayırları bu bölgede dağılım gösterse de günümüzde türleri tehdit eden dip trolü, çapa taraması, kirlilik, küresel iklim değişikliği ve istilacı türler gibi faktörler nedeniyle bölgedeki varlıkları giderek azalmaktadır.

Bu projede;

  • bölgesel anlamda deniz çayırlarını tehdit eden faktörlerin ortaya çıkarılması ve bunların azaltılması ya da ortadan kaldırılması,
  • ayrıca bölgesel ölçekte zarar gören ya da kaybolan deniz çayırlarının yeniden kazandırılması için restorasyonunu,
  • bölgesel ölçekte deniz çayırlarının haritalandırılmasını amaçlıyoruz.

Akdeniz’deki ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlamayı, bölgenin biyoçeşitliliğine ve ekolojik dengesine önemli bir katkı sunmayı hedefliyoruz.

Antalya Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’na deniz çayırları naklettik

Deniz Çayırları Restorasyonu projemiz (RestorSEAGRASS) kapsamında, deniz çayırlarının (Posidonia oceanica) restorasyonu için Antalya Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’na deniz çayırları naklettik. Bu çalışmayı projemiz kapsamında Özgür Dara’ya yüksek lisans tezi olarak yaptırarak destekliyoruz.

Posidonia çayırlarının iki temel önemli işlevi vardır: Atmosferden karbondioksiti (CO2) uzaklaştırma yeteneğine sahipler ve bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadelede geçerli bir stratejiyi temsil ediyorlar. Posidonia çayırları ayrıca birçok balık türü, kabuklular, yumuşakçalar, bryozoanlar vb. için habitat ve besin sağlar.

DCIM\100GOPRO\GOPR3713.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR2245.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR2247.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3701.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3645.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3713.JPG
DCIM\100GOPRO\GOPR3718.JPG